News Mangalia

Tot ce scriu ziarele despre Mangalia

MAMA IN OCHII DE COPIL, la Mangalia

Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia si Scoala nr. 5 Gala Galaction din Mangalia, cu sprijinul primarului Mihai Claudiu Tusac, au organizat luni, 7 martie 2011, incepand cu ora 11.30, la sediul muzeului callatian, o activitate culturala intitulata Mama in ochii de copil.

Cu acest prilej, primarul Mangaliei Mihai Claudiu Tusac a transmis un mesaj celor carora le era dedicata manifestarea: „Prin glasurile lor, copiii exprima cele mai curate sentimente pentru mamele lor. Ma alatur lor si le doresc sa le fie mereu alaturi, sa fie sanatoase pentru a se putea bucura de puii lor si sa-i creasca in spiritul credintei in Dumnezeu si a respectului fata de valorile societatii romanesti.”

In deschidere, directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, cercetator stiintific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a vorbit despre colaborarea dintre Muzeul Callatis si Scoala Gala Galaction si a facut un scurt istoric al evenimentelor care au dus la declararea zilei de 8 Martie ca Ziua internationala a femeii. “In anul 1955 au aparut in presa informatii conform carora Ziua femeii marcheaza, de fapt, o comemorare a femeilor care au murit, in anul 1857, intr-o fabrica de textile din New York. Celelalte angajate, care au supravietuit incendiului, au declansat proteste fata de conditiile grele de munca ale femeilor si au cerut: conditii mai bune de lucru, drepturi si salarii egale cu ale barbatilor, infiintarea de crese pentru copii si au solicitat declararea unei Zile internationale a femeii. In Europa, Ziua femeii a fost asociata cu lupta femeilor pentru emancipare, pentru drepturi egale cu barbatii. In anul 1910, la Conferinta femeilor socialiste de la Copenhaga, a fost stabilita o zi internationala pentru a celebra pacea si castigarea dreptului la vot al femeilor, iar in anul urmator a fost organizata Ziua femeilor in data de 8 martie. Ziua Internationala a femeii a fost insa recunoscuta oficial abia in anul 1977 de catre Organizatia Natiunilor Unite, cand Adunarea Generala a proclamat, printr-o rezolutie, Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala”, a mentionat cercetator stiintific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

In continuare, elevii Scolii nr. 5 Gala Galaction din Mangalia, coordonati de prof. Valerica Nicolae, inv. Ada Cristea si director Adriana Popescu, au transmis mamelor, cu ocazia Zilei de 8 Martie, un mesaj deosebit de frumos, prin interpretarea a trei scenete. Programul activitatii culturale a fost prezentat de Cosmina Elisabeta Colesniuc, eleva in clasa a IV-a A a Scolii nr. 5 Gala Galaction din Mangalia: „Vom viziona trei scenete, pe tematica activitatii, care surprind trei portrete de mama cu temperamente diferite, care, fiecare in felul ei, isi arata dragostea pentru fiul ei: Mama lui Stefan cel Mare, pentru care dragostea de fiu este aceeasi cu dragostea de tara; Mama lui George Cosbuc, un exemplu de mama chinuita de dorul pentru copilul aflat departe si sentimentele de dragoste si dor nemarginit care se petrec in sufletul ei atunci cand copilul nu ii este aproape; Mama Mitropolitului Iacob Stamati, care isi arata dragostea de fiu prin smerenia care o caracterizeaza”.

Activitatea a continuat cu poezii si cantece pe care elevii Scolii Gala Galaction le-au dedicat, cu multa dragoste, mamelor si femeilor. Au fost prezenti: colegi ai elevilor care si-au interpretat rolurile, profesori si invatatori de la Scoala Gala Galaction, insotiti de director Adriana Popescu, precum si parinti ai elevilor.

Observator de CT, 08.03.2011

8 martie 2011 - Posted by | Cultura

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu